HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


The Circle (Dave Eggers)

The Circle (Dave Eggers)
Meest recente postings van totaal 2
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Kijk, ik spreek natuurlijk redelijk Engels, maar lees niet veel literatuur in het Engels. Wat een verademing is dit, tegenover alledaagse teksten in documenten en op internet. Prachtig taalgebruik en zo helder. Ik leer op iedere pagina wel een onbekend woord. En daarnaast: het verhaal pakt direct. Ik moest me echt dwingen het boek weg te leggen. Bravo.

Setting: een wat blije kip wordt aangenomen bij een droombedrijf, een soort techbedrijf-combinatie van Facebook, Google en Apple, geleid door een een trio à la Larry Ellison (megalomane Wolf of Wall street), Steve Jobs (ascetische, ijdele minimalist) en Steve Wozniak (vriendelijke nerd).

Mooi hoe de actualiteit door Eggers verweven wordt, als bijvoorbeeld gerefereerd wordt aan de EU ingrepen bij Microsoft.

Als verhaal is het boek goed en spannend. Geen absolute supertopper, maar goed. Mooi geschreven, goed geschreven.

De echte kracht van dit boek ligt dus elders: Eggers weet op wonderbaarlijke wijze erg actuele ontwikkelingen te schetsen. (semi-)monopolistische marktmacht; de kracht van de combinatie kapitalisme, kennis, techniek & creativiteit; de leegheid, oppervlakkigheid, gedwongenheid en surrogaat-betrokkenheid van het sturen van smilies, likes en berichtjes; de onontkoombaarheid van onze digitale en mobiele maatschappij; vraagstukken over privacy en welke kosten tegen welke baten opwegen; de goedkope retoriek van bedrijven als ze hun digitale producten aan de man proberen te brengen; tycoons die zo machtig en rijk en zich zaken kunnen permitteren die zwaar boven de mogelijkheden van gewone stervelingen uitstijgen… en sterker, die juist versterkt worden door het zich vergapen van die stervelingen.

Even wat quotes:

'Individueel denken jullie dat je geen kwaad doet, maar als systeem maken jullie alles kapot.'

'Geheimen zijn Leugens,
Delen is ergens om geven,
Privacy is Diefstal.'

Yeah right.
Aanrader voor iedereen die wel eens nadenkt over onze tijd en zijn digitale 'geneugten'.

Inserted on 2015-06-24 11:44:11, last modified on 2015-09-17 10:37:17

Nomad Dave Eggers schreef met The Circle de hedendaagse pendant van 1984 van George Orwell. Big Brother is in dit verhaal het nieuwemediabedrijf The Circle in Silicon Valley ten zuiden van San Francisco. De begin-twintiger Mae Holland is verrukt als ze op voorspraak van haar vriendin Annie wordt aangenomen bij dit bedrijf dat een kruising lijkt tussen Facebook, Google en Apple. Annie maakt deel uit van de Gang of Forty, veertig vooraanstaande Circlers. De belangrijkste drie zijn de oprichters Ty, Eamon Baily en Stenton. Het verhaal zou in de nabije toekomst spelen maar je kunt het ook lezen als een parodie op, en een waarschuwing tegen de infantiele facebook-cultuur waarbinnen volwassenen met behulp van smileys communiceren als kleine kinderen. Het lijkt lijkt allemaal heel gezellig, maar dat is uiterlijke schijn. De lezer ontdekt gaanderweg en lezenderwijs dat nieuwemediagigant The Circle een welhaast totalitaire samenleving is waar een eigen mening en dissidentie niet op prijs wordt gesteld, maar netjes meelopen in de pas wel.

Goed geschreven boek maar op elementen ongeloofwaardig en ver gezocht. Niet Eggers beste. Wel interessante materie die de Amerikaan hier aankaart. In combinatie met de door Eggers geschetste dystopische gevolgen van de aanslag op de privacy en de vrijheid van het individu - denk George Orwell's 1948 - is het boek de moeite waard.

3,5 ster, afgerond naar boven.

Inserted on 2014-02-18 21:19:21, last modified on 2016-02-11 06:14:51