HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Italiaanse Streken (Bas Mesters)

Italiaanse Streken (Bas Mesters)
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Goed geschreven boek over de geschiedenis, heden en cultuur van Italië. Stijl had ietsje beter gekund.

Mesters neemt je in 12 'Romeinse wandelingen' van uur mee door heden en verleden van Italië. 'Hoe is het mogelijk' wordt iets meer 'aha, dat zou een verklaring kunnen zijn'.

In Italiaanse Streken beschrijft Bas Mesters het Italië van de afgelopen 30 jaar. Natuurlijk kan je geen boek over Italië schrijven zonder 2500 jaar geschiedenis, maar Mesters doet een uitstekend geslaagde poging om bij het heden te blijven.

Helaas voor Italië concludeert hij dat er heel, heel veel moet gebeuren in het land. Hij beschrijft uitstekend hoe het systeem Italië en de Italianen in een wisselwerking zitten waarmee men elkaar op een veel te laag niveau houdt.

Het zijn te vaak individuele zaken die het land voor totale ineenstorting behoeden. Mesters acht niet onmogelijk dat men Italië echt verandert, maar hij heeft er wel een hard hoofd in. En dat getuigt van realiteitszin, hij werkt tenslotte niet voor Disney waar alles een happy end moet hebben.

Wellicht voor mij de belangrijkste inzicht: Laat je niet misleiden door wat je op vakantie of in films ziet. Daar lijkt Italië een chaotisch maar werkend systeem. Vergis je niet: voor veel Italianen is de werkelijkheid echt een stroperig, dagelijks gevecht waarin het erg moeilijk is iets goeds of iets moois te doen dat het eigen zelf of de eigen clan/familie overstijgt.

Vanwege de types die erin voorkomen en de capriolen die ze uithalen is er natuurlijk genoeg te vertellen. Berlusconi, Pausen, Grillo, Maffia, Maffia-bestrijders, noem maar op. En dat doet Mesters zo goed dat dit non-fictie boek gewoon als een goed geschreven roman leest. Daarom 4.5 steren.

4.5 ster.

Inserted on 2015-11-25 18:59:51, last modified on 2015-12-16 12:27:33