HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Il Gattopardo / De tijgerkat (Giuseppe Tomasi di Lampedusa )

Il Gattopardo / De tijgerkat (Giuseppe Tomasi di Lampedusa )
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Goedemorgen! Het boek is nog veel beter dan de film. Als je tenminste van klassieke stijl houdt. Je moet een zekere mate van rust hebben om de mooie volzinnen tot je te laten door dringen, maar wat een stijl! Wat een eruditie! Wat een kracht om je tijdens het lezen zo ongeveer het landschap te laten ruiken en de droge hitte te laten voelen.

De tijgerkat gaat over een Siciliaanse prins die tegen 1860 zijn stand en mores het ziet verliezen van de burgerij. Die burgerij wil (Hegel?) na eeuwen onderdrukking dezelfde status en eer als de oude adel: zij hebben immers het geld en de macht?

Die adel heeft nog de mores en de manieren, maar die werken dus niet meer. Op oude feodale rechten de bovenlaag bezitten gaat niet meer, er moet gewerkt, gesjacherd en gehandeld worden. Plat en onbeschaafd natuurlijk. De prins ziet het onder zijn ogen gebeuren, weet dat het zo moet zijn en kan het alleen maar deemoedig ondergaan. Met ondertussen een scherp oog voor zijn geliefde neef, die wel met zijn tijd mee gaat.

Nogmaals: de combinatie van zowel mentale als sociale processen, de interactie tussen de diverse figuranten, de sfeer, wat een prachtig boek.

En prachtig vertaald, zonder meer.

Inserted on 2016-05-12 20:41:48, last modified on 2017-05-11 10:43:20