HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Black Mass (Scott Cooper)

Black Mass (Scott Cooper)
Meest recente postings van totaal 2
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Zie Nomad

Inserted on 2017-04-20 11:12:27, last modified on 2017-04-20 11:12:27

Nomad De conclusie die zich tijdens het kijken van Black Mass van Scott Cooper langzaam aan de kijker opdringt is vooral hoe ontzettend goed regisseur Martin Scorsese, de onbetwiste meester van de gangsterfilm, eigenlijk is. Voor de duidelijkheid: Scott Cooper is geen Martin Scorsese.

Black Mass vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse gangster met Ierse worstels James 'Whitey' Bulger die in de jaren zeventig Zuid-Boston - 'Southie' - terroriseerde en daarbij door corrupte FBI-agenten in het zadel geholpen werd.
Bulger was een nietsontziende psychopaat, ook al vóórdat zijn zoontje op tragische wijze overleed. Hij liet iedereen die hij niet vertrouwde uit de wegruimen, waaronder onschuldige burrgers die bij toeval zijn pad kruisten. Met behulp van de FBI liet hij de Italiaanse Mafia in Boston, de Angiulu clan, decimeren, waardoor hij vrij spel kreeg in de wereld van de drugshandel, prostitutie, gokkasten en wat dies meer zei.

Dat verhaal is de moeite waard en ook de reden dat ik de redelijk onderhoudende film kon uitkijken. Maar de film trekt en hapert af en toe, omdat de het verhaal door Scott Cooper op te traditionele wijze verteld en te weinig beeldend wordt. Had hij hier maar beter naar de voorbeelden van Martin Scorsese gekeken (The Departed, Goodfellas, Casino etc.).

De rol van Johnny Depp als James Bulger, kalend pruikje, rare tanden, is niet overtuigend. Mij lukt het geen moment om door de acteur Johnny Depp heen te kijken en Whitey Bulger te zien. Depp zet zeker een paar goede scènes neer, bijvoorbeeld als enge psychopaat, maar dat is niet genoeg.

En waarom is regisseur Cooper het verhaal niet begonnen in de jeugd van Bulger? Tijdens zijn schooltijd leerde hij veel van zijn later vriendjes/connecties bij de autoriteiten kennen. Dat had ik wel willen zien. Ook Joel Edgerton als Bulger's oude school vriendje die nu bij de FBI werkt zet een ongeloofwaardig personage neer. Je gelooft het gewoon niet als je ziet op wat voor een doorzichtige wijze deze John Connolly zijn FBI-collega's keer op keer weet te overtuigen dat ze Bulger als tipgever moeten behouden in plaats van achter hem aan te gaan en hem te vervolgen. Dat is vooral te wijten aan het scenario en niet zo zeer aan het acteertlent van Edgerton. De Britse acteur Benedict 'Sherlock Holmes' Cumberbatch, die de integere broer van Whitey Bulger goed speelt, is niet op zijn plaats in deze Amerikaanse-Ierse film. Op de vraag waarom deze Billy senator voor Massachusets kan worden én blijven terwijl hij de banden met zijn broer niet heeft doorgenipt, wordt ook nooit duidelijk.

Black Mass vertelt een interessant verhaal op een traditionele, niet wervelende manier. Daardoor duurt de film voor het gevoel ook iets te lang. Belangrijkste acteurs overtuigen niet of zijn niet goed gecast. Aardige film maar niet bijzonder.

Inserted on 2015-10-30 11:45:43, last modified on 2017-05-03 01:50:48